shark-licrus-detektiv - prevaranti i kradljivci

Prevaranti i kradljivci

Kako prepoznati prevarante i kradljivce?

Veliki je broj prevaranata koji su se odlučili za vrebanje po tuđim domovima ili na ulici. Radnje pljačke i prevare su pojednostavljene, no njihova je priprema dugotrajna i razrađena do sitnih detalja. Stoga, građani moraju biti na oprezu i smireno reagirati ako se nađu u sumnjivoj situaciji na vlastitom kućnom pragu ili na ulici.
Dugi niz godina susrećemo se sa slučajevima lažnih HEP-ovih predstavnika koji po domovima potražuju uplate i isplate nepostojećih nepodmirenih dugovanja. Počinitelji, često i predstavnici konkurentskih tvrtki za dobavljanje struje, sami popune formular, a zadnje što im treba je Vaš potpis, koji čak mogu i lažirati prema onom na Vašoj osobnoj iskaznici, ako su zatražili fotografiju iste. Još jedan način varanja građana jest onaj putem e-maila, i odnosi se na oglase za dobro-plaćene i lagane poslove. Od građana se, uz određenu proviziju, traže podaci o radnom vremenu banaka i sličnih financijskih ustanova, ali i ostali podaci za što efikasniji transfer navedenog novčanog iznosa kontakt osobi u inozemstvu. Odavanje osobnih podataka, ali i podataka o ostalim fizičkim ili pravnim osobama, u ovom je slučaju kazneno djelo i prekršaj u kojem građani nesvjesno sudjeluju i za koji mogu jednako tako biti kažnjeni.
Kaznena djela rade se s namjerom da se otuđi imovina osoba starije dobi zbog “njihove nemoćnosti”, no počinitelji ne susprežu niti pred varanjem građana ostalih uzrasta i dobi. Lažna prikazivanja i predstavljanja, te prikrivanje činjenica, zadržavanje osobe u zabludi i navođenje da čini na štetu sebe ili drugih, kaznena su djela i potrebno ih je prijaviti. Stoga Vam ovim putem želimo skrenuti pozornost na klasične prijevare, te kako ih spriječiti i razotkriti.
  • Lažna predstavljanja – Prevaranti se mogu predstavljati kao policajci, inspektori, zaposlenici HEP-a, Vodovoda ili Plinare, zaposlenici mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, čitači brojila, suradnici socijalnih i crkvenih službi, prodavači, dostavljači,…
  • Tjelesno ili materijalno stradavanje – Mnogi Vas mogu navesti da pomislite kako su fizički ili materijalno stradali. Često nailazimo na slučajeve lažnog prikazivanja tjelesnih nedostataka koji ne postoje, poput gluhonijemosti, sljepoće ili nepokretnosti… Moguće je da Vam se prevaranti predstave i kao žrtve siromaštva, požara, potresa, poplava ali i obiteljskog nasilja.
  • Zabluda u vidu kvalitete i branda proizvoda – Iskusni prevaranti u stanju su dovesti Vas u zabludu o kvaliteti proizvoda koji vam nude. Živimo u vremenu kada postoji sve više prodajnih predstavnika čiji je glavni zadatak prodaja po kućama. Mnogi su prevaranti u tome prepoznali priliku pa preprodaju razne plagijate pod imenima poznatih brandova, poput trenerki Adidas, kućanskog posuđa Zepter,parfema Bvlgari ili tenisica Nike.
  • Iskorištavanje odsutstva neke osobe – Počinitelj prevare se predstavi kao žrtva koju je odsutna osoba otuđila za određenu materijalnu stvar, da je osoba dužna nešto imovine ili da je imala dogovor o određenom materijalnom posredstvu.
    Počinitelji imaju karakteristična ponašanja – drski su, otresiti, snalažljivi i brzopleti, prikazuju izrazitu empatiju, te sve što rade, rade kao prema scenariju budući da im je svaki korak unaprijed smišljen. Uporni su u nagovaranju, te se lako uvrijede s vašim neslaganjem po pitanju usluge koje Vam nude. Prevaranti imaju razne načine i dosjetke putem kojih su Vas u stanju, u trenutku, dovesti na svoj put. Bezbroj je načina kako im stati na kraj, Vama je najvažnije da se držite unutar svojeg stana, ne puštate ih u svoj dom, ostanete pribrani i smireni. Vaši su osobni podaci zaštićeni zakonom, te ih može prikupljati samo zakonom ovlaštena osoba za to uz Vaš pristanak.

Najvažnije je ući u psihologiju počinitelja i oduprijeti se činu kojim od Vas isti čini žrtvu. Budite ustrajni u svom naumu, odbijte njihove usluge i zatražite pravovaljane dokumente. Ne nasjedajte na nesvjestice, malaksalosti, simptome raznih bolesti. Ne pristajte na akcijske cijene ulične prodaje “kvalitetnih proizvoda” jer se samo nekvalitetna, otuđena, neoriginalna roba sumnjiva porijekla može prodavati po znatno nižoj cijeni od uobičajene. Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove bez utvrđivanja njihova identiteta. Pitajte osobu tko je, otkuda dolazi, što želi, što Vam točno nudi i koja je njihova uloga u tvrtki koju predstavljaju. Ukoliko se predstave kao službene osobe iz državnih institucija, zatražite službene dokumente jer na to i imate pravo! Ukoliko Vam je osoba i dalje sumnjiva, telefonom provjerite je li služba koju predstavlja uputila službe na Vašu kućnu adresu. Morate inzistirati na iskaznici i svakako ništa ne potpisivati ako nemate vremena za proučavanje osobnih dokumenata ponuđača usluga. Ne pokazujte da ste impresionirani titulom, niti nasjedajte na originalnost izgleda osobe ispred Vas. Kada ste sami u svom domu, ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama putem društvenih mreža ili bilo kojeg drugog načina, te se svakako obratite bliskoj Vam osobi za pomoć i društvo. Ponajvažnije među svim vašim postupcima svakako je zapamtiti izgled osobe! Zapamtite boju kose, očiju, visinu, stas i karakteristična obilježja počinitelja (poput, madeža, ožiljaka, tikova…). Ako se nalazite na javnom prostoru, ukoliko ste u mogućnosti, zapišite broj registracijskih oznaka, model, marku, boju i druge karakteristike vozila počinitelja.
Posumnjate li u nekoga, obratite se odgovornim institucijama, poput policije. Ne sramite se priznati da ste bili prevareni, podijelite svoja iskustva s drugima kako bi spriječili daljnja otuđivanja i prijevare.

Shark Licrus | Detektivska Agencija © 2024